Övrig utrustning

Presspro Media är en fristående leverantör av foto och journalistiska texter i Norrbotten. Frilansfotografi och reportageresor i norra Norrland ställer stora krav på utrustningen. Här delar jag med mig av mina kläd- och utrustningstips till den som planerar att åka norrut och arbeta.

Dator

En frilansfotograf bör ha hela redaktionen med sig. Bilen är ofta min arbetsplats och där är en högpresterande dator ett måste. Efter några år med IBM skildes våra vägar. Sedan fyra år är jag appleanvändare. Nu är det som med automatlådan på bilen; jag skulle ha svårt att byta tillbaka (till en manuell låda eller till en pc). Min Macbook Pro är snart fyra år och den har aldrig gjort mig besviken. Stationära datorn är fortfarande en pc och den fungerar perfekt, det ska väl också sägas.

Mobiltelefon

En frilansfotograf och frilansreporters vardag skulle inte fungera utan en riktigt bra mobiltelefon. Sony-Ericsson gör fantastiskt fina kameratelefoner och jag har också fått äran att vara med och testa nya modeller. I dag använder jag ändå I-phone, mycket på grund av att jag nyttjar en Macbook Pro som dator. Ändå kan jag sakna min Sony-Ericsson Satio eller Sony-Ericsson C905. Rejäla och högpresterande kameramobiler.

Bil

Fotoreportage över hela norra Norrland ställer höga krav på bilen. Många gånger är bilen min redaktion. När min gamla Mercedes diesel och trotjänare rullat 50 000 mil fick den pension. Mitt val föll nu på en Volvo V70 AWD D5 som jag köpte på Nordiska Bil i Luleå.

Stark och pålitlig med dieselvärmare som gör att jag alltid kan värma upp bilen också de gånger när det är mellan trettio och fyrtio minusgrader.

Kläder

Vintern i norra Sverige ställer mycket höga krav på kläderna. Är man utomhus under vinterhalvåret så vill det till att kläderna håller måttet. Kan man inte hålla sig torr och varm kan man heller inte arbeta. Med rätt grejor blir det istället ett nöje att arbeta utomhus som fotograf också under den kallaste perioden.

Underställ

Som frilansfotograf i norra Norrland skulle jag nog inte överleva utan riktigt bra ullkläder. Jag hävdar att inget slår ull. Woolpower gör marknadens bästa, varmaste och mest slitstarka ullfrottékläder. Helt enkelt världsklass. Dessutom fantastiskt sköna. Vintertid bor jag i princip i dessa ullfrottékläder. Fem plus – rakt av.

Skalkläder

Använder märken som Fjällräven, Haglöfs och Tenson men på senare tid har jag köpt en hel del kläder från Klättermusen. Klättermusen gör bland annat ett par hängselbyxor som heter Freke och dessa är fantastiska. Klättermusen Freke är sköna, slitstarka och funktionella. Perfekt för en frilansfotograf som vill arbeta utomhus vintertid.

Skor

Ska man arbeta som fotograf i Luleå, Kiruna eller någon annan plats i norra Norrland så gäller det att ha ”på fötterna”. För en fotograf och reporter är bra skor något av det viktigaste av allt om man ska klara av att leverera bild och text också när det är som allra kallast. I 20 års tid har jag köpte Nokia Tuura som är en filtfordrad gummistövel. När det blir riktigt kallt tar jag på mig Jörnkängan (vintermodellen). En helt underbar sko där foten verkligen får plats. När det är som allra kallast tar jag på mig Jörnkängan och När jag ger mig ut på jakt- eller fiskereportage under september och oktober väljer jag oftast Jörnkängans sommarmodell som är nättare och lättare än vinterkängan.

Tält

När jag ger mig ut i vildmarken på reportageresor finns det inte alltid stugor att tillgå. Därför är ett bra tält väldigt värdefullt. Finns det bara plats i bilen eller båten så packar jag gärna med mig tältkåtan från Tentipi. Min Tentipi Safir motsvarar alla krav jag ställer på ett tält. I tältkåtan kan man antingen ha en Heatpal som jag nyttjar sommartid. Vintertid använder jag en rostfri vedeldad kamin. Ni som inte har provat på att bo i en tältkåta bör göra det. Det är otroligt trivsamt. Enda nackdelen är väl vikten. Det krävs att man har något fordon att transportera den med eftersom tältkåtan väger en del.

Lampor

Pannlampor och andra lampor som klarar kallt klimat är till stor hjälp.

Dunjackor

Fjällräven Expedition är en klassisk dunis. Där kan man i princip ha t-shirt under även när det är minus femton grader. De gånger jag blir utsänd att bevaka bandy finns den i stort sett alltid med i bilen.

Handskar

Ska man fotografera utomhus i -25 grader kan man inte vara barhänt. Jag tycker att Helsport gör riktigt fina fingerhandskar. De används av längdåkare från hela världen och görs i olika tjocklekar. Den lite tjockar handsken som heter coach funkar att ha på till exempel bandy men när det blir kallare än -15 grader måste det till ull. Ett tips är att köpa ett par riktiga lovikkavantar för drar du på vantarna utanpå handskarna. Prova. Det blir riktigt varmt och det går ändå hjälpligt att plåta med lovikkavantar (jag skojar inte).

Liggunderlag

De gånger jag har möjlighet att ta med mig renskinnen så gör jag det. Många väljer uppblåsbara liggunderlag och där finns mycket fint. Men jag tycker ändå att det är svårt att matcha ett riktigt fint renskinn. Kalla mig gärna konservativ.

Sockor

Jag säger det igen. Inget slår raggsockor. Ullfrotté från Woolpower funkar också och där finner du sockar i olika tjocklek. Vad hade vi gjort utan fåren och deras ull?

Skidor

Fotoreportage i ett vinterland, då kan ett par rejäla skogsskidor vara bra att ha. Mina Tegnässkidor får ofta hänga med i takboxen. Vill jag ut i riktig lössnö tar jag fram skoggskidorna som jag låtit Bo Östergren i Jokkmokk göra åt mig.

Helikopter

Det är klart att en egen helikopter hade varit en dröm. Däremot finns det andra som kan ta upp mig med helikopter. Flygfoton över Luleå med omnejd finns i bildbanken.