Fotoutrustning

Ska man som jag arbeta som frilansfotograf i Norrbotten och på Nordkalotten där vädret ofta är extremt så ställer det också höga krav på utrustningen. Sveriges största redaktioner nöjer sig bara med det bästa och där tummas det inte på kvaliteten. Därför arbetar jag uteslutande med de bästa kamerorna och de bästa objektiven som marknaden har att erbjuda.

Som frilansfotograf i norra Norrland är bilen många gånger min redaktion. Från den kan jag snabbt vara på plats och sedan behandla och leverera bilder till beställare – var de än befinner sig i världen.

Under 2010 gick jag precis som många andra stora bildbyråer från Canon till Nikon och det var givetvis en omställning men jag är ändå mycket nöjd. Nikon gör kamerahus och optik i yppersta världsklass. En frilansfotograf som jag kan inte begära mer av prylarna.

Som frilansfotograf och frilansreporter använder jag följande utrustning.

KAMEROR OCH OBJEKTIV

Nikon D3S (två kamerahus)

”Husen som tog Nikon tillbaka på banan och som fått redaktioner som Scanpix, Bildbyrån och Aftonbladet bild att byta från Canon till Nikon. Ljuskänsliga, ergonomiska, med fullformat på bildsensorn. Det går inte att hitta en bättre presskamera”.

Nikkor 16/35 mm 4,0

"Deras korta zoom som används när man vill få med mycket av miljön runt objektet man plåtar".

Nikkor 24/70 mm 2,8

"Mellanregisterzoomen som är väldigt allround. Mycket fin skärpa. Ett objektiv som jag stortrivs med".

Nikkor 70/200 mm 2,8

"Den långa zoomen som används, från sportfoto i ishallar eller liknande, till ren porträttfotografering. Fantastiskt fin skärpa".

Nikkor 200-400 mm

"Den nya telezoomen är ett enastående när man arbetar med sportfoto. Otroligt snabb autofokus och en skärpa som är oslagbar. Använder jag till
hockey, basket, bandy, motorsport bara för att nämna några områden".

Panasonic Lumix LX3

En bärbar liten reportagekamera är bra. Den kan man ha i bältet och den hänger alltid med, vart jag än åker. Den kan jag också sätta i handen på en
bergsklättrare eller jägare och säga ”ta så mycket bilder du bara kan när du är ute”:

Sedan följer massvis med kringutrustning som blixtar, stativ och converters. Sedan behöver jag naturligtvis både kameraväskor och ryggsäckar av olika slag när utrustningen ska bäras. Jag är fantastiskt nöjd med de Lowepro som verkligen gör slitstarka och funktionella väskor och ryggsäckar.