Eddy är en mästare när det handlar om vakjakt på räv

Åteljakt på räv handlar om en lång tålamodsprövande väntan. Det här en jaktform som Eddy Engström från Boden kan bättre än de flesta. Det här bildreportaget från Boden kommuns ena hörn gjordes en kall och vacker vinterdag.
Läs artikel »

Jaktreportage på Bodens fästning

Forten som kringgärdare Boden ligger kvar som minnesmärken över en svunnen tid. Kanonerna är nedmonterade men mycket annat finns kvar. Tommy Robén från Boden har lekt där som barn. I dag har han sina jaktmarker där.
Läs artikel »

Harjakt på Bodens fästning

Med kamerorna runt axlarna följde jag med harjägaren Tommy Robén. Han jagar i Boden vid ett av de nedlagda militärforten. Ett foto- och reportageuppdrag i fin vintermiljö.
Läs artikel »

Med förstugan växte husvagnen till det dubbla

Imponerande att kika in hos familjen Maijanen och se hur fantastiskt fint de hade i den egentillverkade förstugan. Ett bildreportage där man verkligen fick användning av vidvinkeln.
Läs artikel »

Tjäderjakt i gammelskogen

Att packa säcken och ge sig ut på tjäderjakt tillhör livets goda. Att gå i gammelskog, stanna och steka lite kött för att sedan avrunda med en tupplur mitt i blåbärsriset. Det  är världsklass. Här tar jag dig med på tjäderjakt i Mårdsel.
Läs artikel »

Byn som skaffade eget värmeverk

Om man inte kan ansluta sig till ett fjärrvärmenät kan man gå ihop med grannar och satsa på närvärme. I Harads i Norrbotten träffade jag familjen Sandgren som sparar både tid och pengar tack vare byns gemensamma värmeverk.
Läs artikel »  Se bilder »

Urban Svalling i artikelserien ”Min kyrkbänk”

Att fotografer och göra en intervju i en kyrka är väldigt rofyllt. Jag brukar tänka att jag är lyckligt lottad som av och till får ha ett så vackert och fint rum som arbetsplats. Här träffade jag Urban Svalling från Boden.
Läs artikel »

Efter forsolyckan i Råneälven samlades man i kyrkan

Lastbilsåkaren Hans Engström anser sig inte vara mer kristen än andra. För honom och många andra blev kyrkan ändå den naturliga samlingspunkten efter den tragiska forsolyckan i Råneälven 1995.
Läs artikel »

Under hösten längtar Brolle hem till byn

Kjell Junior Wallmark har rötterna i Inbyn utanför Boden. Så ofta han kan återvänder han till sin barndoms skogar. I ett fem meter högt älgtorn intervjuade jag popstjärnan.
Läs artikel »  Se bilder »

Multientreprenören Sture Nordmarks nya satsning

Sture Nordmark är van att så små frön och driva upp dem. Men den här gången handlar det faktiskt om en riktigt trädgårdsodling. Han har sparkat liv i ett professor Baltazar-liknande växthus så i dag får Bodensarna färska grönsaker – året runt.
Läs artikel »  Se bilder »

Pernilla Bergbom

Jag träffade golftalangen Pernilla Bergbom ute på Bodens golfbana. Trots att hon bara är 16 år spelar hon i Bodens elitlag. Hon berättade om sin satsning och drömmen att en gång kunna leva som golfproffs.
Läs artikel »

18 barn på 30 kvadratmeter – det väcker många tankar

I en liten stuga vid Luleälven norr om Boden har journalisten Gunilla Bresky hittat hem. I dag äger hon och maken Tomas Bresky den lilla stuga där hennes far och hans 18 syskon växte upp. En fantastisk berättelse som jag ”sprang på” i samband med ett annat jobb.
Läs artikel »  Se bilder »

I Överstbyn blev Loves liv ett äventyr

Det är alltid lika skoj att åka upp efter Råneälven. I Gunnarsbyn händer många bra saker. Det här blev ett sommarreportage där jag pratade med Love Rynbäck som i mitten på juni 2010 utsågs till Årets entreprenör inom Barentsregionen.
Läs artikel »  Se bilder »

Spännande stränder efter Luleälven

Under en fantastiskt sommardag tog Anders Lindroth med mig på en guidad tur efter Luleälven. Vi åkte i hans båt, från Rasmyran och upp till Åkerby och tillbaka. Sträckan är full av små fina badstränder.
Läs artikel »  Se bilder »

18 barn på 30 kvadratmeter

Gunilla Bresky köpte torpet där hennes far och hans 17 syskon växte upp. Hon berättar med värme om sin pappa men säger samtidigt: ”fattigsverige är inte längre bort än att jag minns människorna”.
Läs artikel »  Se bilder »

Bandet som gav Commitmentskänsla

Ett av många bra band som kommit ut ur garderoben – eller källaren. När jag gjorde jobbet så gick tankarna till filmen om The Commitments. Tre av grabbarna jobbar på Konsum i Boden. En i grönsaksdisken, en annan ute i affären och den tredje i charken.
Läs artikel »  Se bilder »

När lilla Lovisa fick hålla i kopplet

När min två och ett halvt år gamla dotter såg bilden på lilla Lovisa Lidberg och jättemalamuten Nanok så fastnade hon. Vovve. Hon drar, sa hon. Och det var en härlig syn att få uppleva jättenallen och den lilla tjejen. Ett helmysigt reportage en vardag i en vanlig svensk liten by.
Läs artikel »  Se bilder »

I Boden finns familjen där nästan alla arbetar med tågtrafik

I Boden har tågen och tågstationen haft en central plats. I Boden fann jag också tågfamiljen där både mor och dotter hade växlat bana. Istället för arbeten inom vården sitter de längst fram i tågekipage som i vissa fall väger 2 700 ton.
Läs artikel »  Se bilder »

I dag äger han hela 60 flipperspel

I en källare i centrala Boden förvarar Stefan Gunnarsson sina ögonstenar. Sedan barnsben har han fascinerats av flipperspel och i dag har tv-kändisen hela 60 spel i sin samling.
Läs artikel »  Se bilder »

Den levande kalendern har blivit en succé

I Gunnarsbyn i Norrbotten har en helt ny tradition uppstått. Där har man skapat en alldeles egen adventskalender. Och den levande kalendern har blivit en succé. En vacker vinterdag besökte jag Lassbyn längs Råneälven.
Läs artikel »

Eddy Engström – 200 rävars överman

Det Eddy Engström inte vet om åteljakt på räv, det är förmodligen inte värt att veta.  I Överstbyn i Boden kommun i Norrbotten har han sitt föräldrahem. Där,från sin trädkoja vid Överstbyträsket is,  har han skjutit över hundra rävar.
Läs artikel »  Se bilder »

Saidas barn för arvet vidare

Sierskan Saida Andersson blev kort och gott Saida med hela svenska folket i samband med sin medverkan i tv-programmet Kafé Luleå. I dag är tre av hennes barn i livet och alla har ärvt hennes förmåga att se och hjälpa.
Läs artikel »  Se bilder »

Från tigervård i Azerbaijan till ljusstöpning i Boden

I sitt hemland arbetade hon som veterinär och där hörde möten med lejon, tigrar och björnar till vardagen. Här i Sverige arbetar Zarina för att barn från hennes del av världen ska få en drägligare tillvaro.
Läs artikel »

Ett liv med renar

För cirka 20 år sedan tillbringade jag en sommarvecka med att hjälpa Seth-Ivan och Mikael Eriksson i samband med kalvmärkningen. Nu var jag tillbaka i renhagen i samband med en renskiljning. Ännu ett jobb som gav energi.
Läs artikel »

Kören där skrattet är själva motorn

Som fotograf och reporter kan förutsättningarna snabbt ändras och då måste man ha en ”plan B”.  De hade även kören Exodus som jag följde under en konsert. När körledaren blev sjuk hoppade prästen in bakom pianot.
Läs artikel »

En ynnest att vara fotograf i en vacker kyrka

Redaktören Bengt Sveder frågade om jag kunde hålla i reportageserien Kyrkbänken. Där har jag träffat olika människor från Boden som får berätta om sin relation till kyrkan. I det här reportaget får ni möta Carola Larsson.
Läs artikel »

Aftonbladet

Under ett par års tid gjorde Ali Gholami Lisa Jönssons liv till ett helvete. Hon förlät honom trots att han misshandlat henne - och han tackade med att fortsätta slå. När han försökte ta livet av henne dömdes han till fängelse för att sedan utvisas till Afghanistan. Därifrån fortsatte han att terrorisera Lisa Jönsson och hennes döttrar. Här är hennes berättelse.
Läs artikel »  Se bilder »

Kalle Grenemark – svt:s nya expertstjärna

Karl-Gunnar ”Kalle” Grenemark kommer från Hedenäset i Tornedalen men bor sedan många år i Sävast utanför Boden. Tillsammans med tv-ankaret Christer Ulfbåge reser han runt med världscupcirkusen i skidskytt. Skidskyttet är kanske hetare än någonsin – och snart är det OS.
Läs artikel »

Han brinner för dragspel – och Calle Jularbo

Till spelningarna åker han i en jättelik Cadillac – precis som sin förebild. Nu har han även fått köpa ett av legendens gamla dragspel. Niklas Thornéus är något så sällsynt som en ung musiker med en brinnande passion för dragspel (och Carl Jularbo).
Läs artikel »

Skolan slår ett slag för golfen

Golf under skoltid. Låter som rena drömmen men på Mårängsskolan i Sävast utanför Boden är det verklighet. Där får alla tredjeklassare möjligheten att prova på golf. Det blev ett reportage fyllt av glädje och lek.
Läs artikel »

Glimmer förde tankarna till Alaska

I ett halvt år levde jag i Alaska – i hundsportens Mecca. Där tränade jag draghundar av världsklass. Det är en häftig känsla att få vara en del av det lag som hund och hundförare bildar. När allt klaffar är det nästan magiskt.
Läs artikel »

Vitträsk - rödingsfiskarens paradis

Många har nog besökt Sörbyn utanför Boden för att dansa. I dag är det rödingsfisket i Vitträsk som drar. Och Vitträsk erbjuder en naturupplevelse som inte går av för hackor: ” Vill du få fisk ska du inte åka till fjällen, då är det här ett mycket bättre alternativ”, säger Kurt Westin.
Läs artikel »  Se bilder »

Här är kyrkan en naturlig del

Prästen Mogens Amstrup tog med sig idéerna om hur en kyrka ska verka. I dag sträcker sig församlingens verksamheten i Gunnarsbyns långt utanför kyrkans väggar. Här har kyrkan verkligen blivit en naturlig del av byn.
Läs artikel »

Här är Bodens starkaste varumärken

Jag träffade kommunalrådet och lät honom lista Bodens tjugo hetaste varumärken. Musikerprofilerna Brolle och Stefan Gunnarsson återfanns högt upp på listan. Men ettan var en skräll. Ett reportage där jag landade både text, fakta, reportagebild och ettabild.
Läs artikel »

Oskar Bergman – golfproffset från norr

Oskar Bergman är något så unikt som ett golfproffs som spelar på Nationwide Tour i USA men som ändå har Boden och Norrbotten som bas. Hur han lyckas med den kombinationen kan du läsa i det här reportaget.
Läs artikel »

Adventskalender i vinterland

Människorna runt byarna i Gunnarsbyns församling i Norrbotten har gjort en helt egen adventskalender. Varje dag samlas människor vid något hus i bygden för att öppna ett nytt utsmyckat fönster. Det här är en av många idéer som prästen Mogens Amstrup introducerat sedan han kom till bygden´.
Läs artikel »  Se bilder »

Calle Jularbo är kung hos Niklas

Carl Jularbo är dragspelskungen som var så bra att han till sist inte fick delta i tävlingarna. I dag är det nog inte många ur den yngre generationen som känner till honom Men 28-årige småbarnspappan Niklas Thornéus älskar sin Jularbo-Calle.
Läs artikel »

Här är kyrkan med på jakten

En eld, några människor och ett samtal. Märkvärdigare än så var det inte. Men det är ändå ett exempel på hur Gunnarsbyns församling bedriver sin verksamhet. Där har man en kyrka som söker sig långt utanför kyrkans väggar.
Läs artikel »

Sörbyns tenntråd - från hobby till företag

Ett reportage om företagssamma bybor som byggt upp ett litet företag på hemplatsen. Ingrid Andersson driver Sörbyns tenntråd. Tillverkning av tråd, återföräljning av slöjdartiklar och färdiga slöjdalster och dessutom kursverksamhet. Det är basen i det lilla byaföretaget.
Läs artikel »

Gravsättningen behöver inte kosta skjortan

Som fotograf stöter man ibland på människor som vantrivs framför kameran. Det är såna gånger man ställs inför de kanske största utmaningarna. Efter en del arbete fick jag ändå ihop foto och text.
Läs artikel »

Nätet allt viktigare verktyg för mäklare

Hans Andersson är mäklare med bas i Råneå och han har anlitat Editerat för att förbättra sin webbplats. Staffan Lind snackar i termer som konverteringsgrad och avvisningsfrekvens. Låter som grekiska men det klarnar när han sätter sig ned och börjar förklara.
Läs artikel »

Diakon med hjärtat på rätta stället

Här träffade jag diakonen Marita Klingert och det resulterade i ett bild- och textreportage om en diakon vars arbete går ut på att hjälpa människor med psykisk ohälsa.
Läs artikel »

Niklas Thornéus är Bodens Calle Jularbo

I Boden bor Niklas Thornéus som brinner för dragspelskungen Calle Jularbo. En vacker sommardag intervjuade jag honom och fick tillfälle att tala med en ung man med en för hans ålder rätt udda musiksmak.
Läs artikel »