Joakim Nordlund

Jaktmarker och fiskevatten - Sveriges mest anrika jakt- och fisketidning

Jaktmarker och Fiskevatten

Tillsammans med ett helt gäng andra duktiga och driftiga skribenter skriver vi om det jägare pratar om. Det handlar om stora och genomarbetade reportage där alla verkligen har lagt ned sin själ för att det ska bli bra. Tidningen kommer i tolv nummer per år och 37 600 tidningar trycks varje månad. Cirka 134 000 svenska jägare och fiskare läser den regelbundet.

Jaktmarker & Fiskevatten är en tidning med anor och den grundades 1913. I den grupp som stod bakom tidningens tillkomst fanns den kände konstnären och författaren Albert Engström. Chefredaktören Mats Gyllsand säger själv att "det är tidningen för jägaren som också fiskar" och det tycker jag stämmer mycket bra. Tyngdpunkten är alltid jakten, men även fiskematerialet har en betydande plats.

I Jaktmarker & Fiskevatten hittar du jaktreportage från hela landet, snabba nyheter, artiklar om vapen och jaktprylar. Jag arbetar över ett stort distrikt och levererar jakt- och fiskereportage från hela Barentsregionen.

 

Jaktreportage på Bodens fästning

Forten som kringgärdare Boden ligger kvar som minnesmärken över en svunnen tid. Kanonerna är nedmonterade men mycket annat finns kvar. Tommy Robén från Boden har lekt där som barn. I dag har han sina jaktmarker där.
Läs artikel »

Med Gast går det sällan fel

Håkan Gunnarfelt har en fantastisk älghund i Gast. Jämthunden hittar rätt på älgarna och som den erfarne jägare och tävlingsskytt Håkan är så får det oftast ett lyckligt slut – för Gast och Håkan alltså. En minnesvärd höstdag.
Läs artikel »

Tjäderjakt i gammelskogen

Att packa säcken och ge sig ut på tjäderjakt tillhör livets goda. Att gå i gammelskog, stanna och steka lite kött för att sedan avrunda med en tupplur mitt i blåbärsriset. Det  är världsklass. Här tar jag dig med på tjäderjakt i Mårdsel.
Läs artikel »

Älgjakten när hela tornet skakade

Uppe i Tornedalen finns ett jaktlag som fortfarande bedriver drevjakt på älg. I det här fotoreportaget får du följa med en älgjägare när han upplevde sitt livs älgjakt. Som fotograf fick jag på nära håll känna på nerverna och pulsen i en spännande jakt.
Läs artikel »

Klappjakten där hela byn ställer upp

Sedan 1944 har en rävjakt arrangerats i den lilla byn Jämtön i Norrbotten. Och det är alltid den sista helgen i oktober. I stort sett samliga småviltjägare sluter upp och det har blivit en allhelgonatradition som pågått i 65 år – utan uppehåll.
Läs artikel »  Se bilder »

Fyra släpp tre älgar

På fredagen släppte Peder Vahlberg unghunden Tric – och det slutade med älg. På lördagen släppte han åttaårige Mac – och det blev ny älg. På söndagen kom mms-et: ”Nu har Mac slagit till igen”. Läs om en magnifik jakthelg.
Läs artikel »  Se bilder »

Lars Svanberg

En intressant diskussion med en björnjägarlegend
Lars Svanberg är en av Sveriges mest erfarna björnjägare. En man som är lågmäld och med en härlig underfundig humor. Han skrävlar inte om sina bedrifter i skogen men det är få svenska jägare som skjutit så många björnar som Lars.
Läs artikel »

Vårens sista abborrfiske var magiskt

Fram till att jag började fiska med Råneborna Rulle och Håkan Holmqvist hade jag bara pimplat i havet vid något enstaka tillfälle. Men en dag med strålande sol och storabborre räckte för att jag skulle blir fast.
Läs artikel »  Se bilder »

Följ med på hälleflundrejakt i Myrfjord

Havöysund och Myrfjord ligger nästan i samma höjd som Nordkap. Har man tur kan man få uppleva underbar natur och fantastiskt fiske på samma resa. Jag följde med ett gäng svenska havsfiskare i jakten på storkveitan (norska namnet för hälleflundran).
Läs artikel »

Eddy Engström – 200 rävars överman

Det Eddy Engström inte vet om åteljakt på räv, det är förmodligen inte värt att veta.  I Överstbyn i Boden kommun i Norrbotten har han sitt föräldrahem. Där,från sin trädkoja vid Överstbyträsket is,  har han skjutit över hundra rävar.
Läs artikel »  Se bilder »

En magisk dag med toppfågeljakt

När kylan börjar bita i kinderna plockar Bo Johansson fram fågelstudsaren ur vapenskåpet. Under advent infaller toppfågeljägarens högtid. En julhelg utan skogsfågel på matbordet finns inte i den inbitne fågeljägarens begreppsvärld.
Läs artikel »

Hardrev i nysnö

Viktor Medström hade inget körkort och när han frågade om han och stövartiken Bella fick följa med i min nya Volvo V70 kunde jag ju inte säga nej. Jag fruktade det värsta och såg hur en hyperaktiv stövare klättrade under taket redan efter en kilometers åkning. Men ack så fel jag fick. Bella lade sig ned och var helcool. När det väl blev jakt visade hon varför man skjutit cirka 400 harar undan henne.
Läs artikel »  Se bilder »

Få hundar kan mäta sig med Doj

Jämthunden Doj är en av världens mest meriterade älghundar. Jag följde med honom och hundägaren Torbjörn Nyström under en jaktdag och fick då verkligen se hur en fin jämthund arbetar i älgskogen.
Läs artikel »

Isfiske

Under stekande vårsol fick jag bevittna hur man lurar gammelgäddan till hugg. Isfiske efter gädda är en relativt ny företeelse i Norrbotten.
Läs artikel »