Fotograf och journalist

Både text och bild ska hålla hög klass. Ibland arbetar jag mer renodlat med foto för att nästa gång arbeta uteslutande som journalist. Variationen gör att jag aldrig tröttnar.

Skrivande bygger mycket på att lyssna. Att varva intervju med fotojobb är ett perfekt sätt att möta en människa. Som frilansfotograf tycker jag fortfarande att det är lika intressant att komma till nya platser i Norrbotten. Som frilansreporter får jag också ställa de frågor jag själv vill. Det är viktigt
att komma påläst till jobben men det är också viktigt att låta nyfikenheten vara med och styra. Frågorna som dyker upp spontant i samband med en intervju är ofta relevanta och då måste man kunna släppa manus en stund. Det är ofta i det mötet som den riktigt bra texten uppstår.

Med kameran och blocket i hand möter jag ständigt nya människor här i norra Norrland. Ofta handlar det om stora genomarbetade reportage där stor vikt läggs vid bildjobbet.

Men så ofta som det bara är möjligt försöker jag kombinera fotograferandet och journalistiken. Kan då samma person vara både journalist och fotograf utan att tumma på kvaliteten? Efter snart tio år i branschen hävdar jag det. Det har blivit mitt sätt att arbeta och det är nog inte märkligare än att samma artist spelar gitarr och sjunger. Det handlar om att berätta. Det handlar om att behärska två hantverk – inte bara ett enda. Visst, det kräver mer men det går.

Ibland kan det av olika anledningar vara svårt att hinna med att både fotografera och intervjua och de gångerna är jag också uppriktig och säger
till. Men i nio fall av tio levererar jag både texter och bild. Vill du bilda dig en uppfattning hur det kan se ut så kan du klicka här »