Joakim Nordlund

Tidningen Land

Land

Land skriver om hus och trädgård, hälsa och medicin, djur och natur, jakt och fiske, mat, resor, kultur, teknik, motor – och förstås kända och okända människor och deras öden.

Land är Sveriges enda stora tidning för både kvinnor och män – för barnfamiljer, aktiva pensionärer, naturälskare, trädgårdsfantaster och bilentusiaster. För jägare, husägare och passionerade odlare. För entusiastiska matlagare, hälsomedvetna motionärer och engagerade djurägare. Land är kort sagt Sveriges enda riktigt breda och stora familjetidning, praktisk och inspirerande på samma gång.

Läs mer...

Bildreportage från Gammelstads kyrkby

Fotoreportage från Gammelstads kyrkby där paret Anna och Niklas hälsade mig välkommen in i deras kyrkstuga mitt i världsarvet. Att vistas i Gammelstads kyrkby med hela 408 små röda kyrkstugor är speciellt.
Läs artikel »

AnnaCarin från Piteå är mästare i Skotercross

När AnnaCarin flyger i skyn med sin snöskoter vågar hennes mamma inte titta på. Hennes pappa säger att han hade önskat att hon sjungit i kyrkokören istället. Ett reportage om en motorintresserad kvinna som brinner för snöskotercross.
Läs artikel »

Emanuel – en profil och uppfinnare på en och samma gång

Åttaårige Emanuel Kunosson pratade på sin fina breda västerbottensdialekt. Han snackar så man blir glad. Ett fotojobb där jag träffade och intervjuade honom hemma på gården i Grundfors 3,5 mil söder om Sorsele.
Läs artikel »

Siken är Kalixälvens bortglömda sportfisk

På vårvintern sitter pimpelfiskarna där längs Kalixälven. Jag tog med mig kamerorna och blocket och gick ned och resultatet ser ni om ni klickar på länken här under. Siken är Kalixälvens bortglömda sportfisk.
Läs artikel »

I Kangos finner vi 2000-talets nybyggare

Johan Väisänen och Sara Ljunggren från Kangos har byggt upp en egen liten by i vildmarken. Ett reportage där flera bilder togs under en fyra timmar lång slädhundsfärd där temperaturen låg mellan -34 och -40 grader.
Läs artikel »

Mattias Westman var nära att dö i Vasaloppsspåret

Under Vasaloppet 2008 segnade Mattias Westman från Umeå plötsligt ihop inför ögonen på sin flickvän. Han hade då drabbats av en kraftig hjärtmuskelinflammation och själv tänkte han att ”nu är det färdigt”.
Läs artikel »

Eddy är en mästare när det handlar om vakjakt på räv

Åteljakt på räv handlar om en lång tålamodsprövande väntan. Det här en jaktform som Eddy Engström från Boden kan bättre än de flesta. Det här bildreportaget från Boden kommuns ena hörn gjordes en kall och vacker vinterdag.
Läs artikel »

Harjakt på Bodens fästning

Med kamerorna runt axlarna följde jag med harjägaren Tommy Robén. Han jagar i Boden vid ett av de nedlagda militärforten. Ett foto- och reportageuppdrag i fin vintermiljö.
Läs artikel »

Med förstugan växte husvagnen till det dubbla

Imponerande att kika in hos familjen Maijanen och se hur fantastiskt fint de hade i den egentillverkade förstugan. Ett bildreportage där man verkligen fick användning av vidvinkeln.
Läs artikel »

Mellan Luleå och Boden finns en väg av is

Fotouppdrag på naturis, då handlar det främst om fiske. Den här gången packade jag in kamerorna i bilen och styrde mot den lilla byn Avan. Där ser vinterkylan till att ordna vägen.
Läs artikel »

I Arvidsjaur är Hemvändarfesten en succé

Foto och reportageuppdrag i Arvidsjaur är alltid spännande. Land hade nominerat Siv Thuresdotter till Stora Landpriset och jag träffade henne i Arvidsjaur en vacker julidag.
Läs artikel »

Optimistkonsulten från Luleå fick synen åter

I det här reportaget berättar optimistkonsulten Ingall Enbom från Luleå att hon var dömd till ett liv i mörker. Så blev det inte. Hennes envishet och en lyhörd läkare gav henne synen tillbaka.
Läs artikel »

Byn som skaffade eget värmeverk

Om man inte kan ansluta sig till ett fjärrvärmenät kan man gå ihop med grannar och satsa på närvärme. I Harads i Norrbotten träffade jag familjen Sandgren som sparar både tid och pengar tack vare byns gemensamma värmeverk.
Läs artikel »  Se bilder »

Hon har sparat 100 000 kronor på att låta håret växa

Viveka Sandberg från Björsbyn utanför Luleå mäter 169 centimeter i strumplästen. Hennes hår är minst lika långt. Allt började som en kul idé när hennes frisör flyttade i början av 1990-talet.
Läs artikel »  Se bilder »

Gruppen som räddar liv i den tuffaste av fjällmiljöer

Medlemmarna i Fjällräddningen räddar liv på sin fritid. Jag besökte Kiruna där jag träffade Hans ”Laggen” Lagerqvist och Odd Fischer. Delar av deras grupp hjälpte Cecilia Engström när hon bröt benet på fjället.
Läs artikel »

I Storsien tar familjen hästen till julottan

En stor fin nordsvensk arbetshäst gör intryck. Jag träffade familjen Lindbäck i Storsien en fin decemberdag. De selade ut Bergakung som de bland annat använder när det är dags att åka till julottan.
Läs artikel »  Se bilder »

Vildmarksbyn mitt i Norrbotten

Småbarnsfamiljen Hagenbuch bor ensligt i Norrbottens skogsland på en gård dit varken el- telefon- eller vattenledningar når. Det var trettio minus när jag startade resan mot Solberg. Det hela blev till sist en av vinterns finaste dagar.
Läs artikel »  Se bilder »

Fyra systrar som alla har halverat sin vikt

Jag åkte till Piteå och träffade fyra systrar som alla haft problem med vikten. I dag har Veronica Buska och hennes tre systrar halverat sin vikt. Det här var ett jobb där jag uteslutande arbetade med foto.
Läs artikel »  Se bilder »

På hennes tårtor får traktorn alltid plats

Therese Melander bakada – och jag fotograferade. I det här reportaget berättar hon hur det kommer sig att hon gör tårtor som pryds av traktorer och andra jordbruksredskap.
Läs artikel »

Under hösten längtar Brolle hem till byn

Kjell Junior Wallmark har rötterna i Inbyn utanför Boden. Så ofta han kan återvänder han till sin barndoms skogar. I ett fem meter högt älgtorn intervjuade jag popstjärnan.
Läs artikel »  Se bilder »

Hon har sin drömträdgård mitt i Lappland

Går det verkligen att odla apelsiner i Norrbotten, undrade jag. Javisst, svarade Maj-Britt Wåhlström och tog med mig till ett av växthusen. Mitt i lappmarken har hon skapat en trädgård en häpnadsväckande trädgård.
Läs artikel »  Se bilder »

Heart of Lovikka

Den lilla byn Lovikka i Tornedalen är känd för den hemstickade yllevanten. En vacker sommarkväll åkte jag och min dotter Mirja upp till byn där jag träffade kvinnan som tagit byns sticktradition ytterligare ett steg.
Läs artikel »  Se bilder »

18 barn på 30 kvadratmeter

Gunilla Bresky köpte torpet där hennes far och hans 17 syskon växte upp. Hon berättar med värme om sin pappa men säger samtidigt: ”fattigsverige är inte längre bort än att jag minns människorna”.
Läs artikel »  Se bilder »

När Ronny Eriksson får välja blir det golfbanan

Det finns nog inte ett föreningshus eller ett Folkets Hus i Norrland som Ronny Eriksson inte har spelat i. Snart har han också spelat på varenda golfbana norr om Gävle. Euskefeurats frontfigur har hittat en ny passion.
Läs artikel »  Se bilder »

Här bor Sveriges östligaste invånare

Under några få majdagar exploderade naturen i Norrbotten. En härlig dag i början av juni besökte jag Haparanda där jag träffade Irja Salmela – Sveriges östligaste medborgare.
Läs artikel »  Se bilder »

Här bor Sveriges nordligaste invånare

För Lands räkning gjorde jag ett bildreportage i Keinovuopio där jag följde Sverige nordligaste invånare under en dag. Martin Mannela berättade bland annat om när han fick hjärtinfarkt på fjället.
Läs artikel »

I dag äger han hela 60 flipperspel

I en källare i centrala Boden förvarar Stefan Gunnarsson sina ögonstenar. Sedan barnsben har han fascinerats av flipperspel och i dag har tv-kändisen hela 60 spel i sin samling.
Läs artikel »  Se bilder »

OS-hoppet Anja drömmer om att bli mamma

Sprintstjärnan Marlene Ottey verkade hänga fast vid sin idrottskarriär till dess hon bara hade ett val - att sluta på grund av ålderdom. I motsats till Ottey längtar Anja Pärson till livet efter karriären och hon drömmer också om att bli mamma.
Läs artikel »

Saidas barn för arvet vidare

Sierskan Saida Andersson blev kort och gott Saida med hela svenska folket i samband med sin medverkan i tv-programmet Kafé Luleå. I dag är tre av hennes barn i livet och alla har ärvt hennes förmåga att se och hjälpa.
Läs artikel »  Se bilder »

Jonny Nordlund har lumpat med 91:an i 25 år

Vad har Lasse Anrell och Charlotte Kalla gemensamt? Ja, inte är det syreupptagningsförmågan i alla fall. Båda har däremot haft serietidningen 91:an som favorit vid något tillfälle under resans gång.
Läs artikel »  Se bilder »

Husvagnsfrisörskan - i kvarteret där jag bor

Om kunden inte kommer till dig så kan ju du komma till kunden. Irené Lindfors i den lilla byn Sjulsmark köpte husvagn som hon inredde till salong. Nu åker hon runt i Pitebygden med sin rullande frisersalong.
Läs artikel »  Se bilder »

Tage och hans fantastiska sjö

Årstiderna skiftar, snö kommer och snö försvinner. Tage Drugge lever med sjön och med årstiderna och det handlar om allt från att fånga en lekgädda om våren till att klubba lake på den första höstisen.
Läs artikel »  Se bilder »

Anders Larsson röjde fram farfars åkrar efter 50 år

Här är första artikeln i en serie som fått namnet 2000-talets nybyggare. Först ut är Anders Larsson som bor i min hemby Bjurå. Jag lekte med hans lillebror när jag var liten och vi har kört många timmar snöskoter runt deras hemgård. När Anders tog gården över påbörjades kampen mot slyn och med målmedvetet och hårt slit har han öppnat upp landskapet som var på väg att växa igen.
Läs artikel »  Se bilder »

Här är löjrommen en familjeangelägenhet

I hela sitt liv har Viktor Medström drömt om att bli fiskare. I dag har han köpt en egen båt och han gör nu sitt yttersta för att livnära sig på det havet ger. Den i särklass viktigaste tiden är den under hösten då siklöjan leker. Då samlas hela Viktors familj – alla med ett mål i sikte.
Läs artikel »  Se bilder »

Carlotte Kalla – innan genombrottet

Jag träffade Charlotte Kalla på hennes enda träningsfria dag. Hon gjorde eld i bastun och tog sedan ett dopp i Tärendöälvens 16-gradiga vattnet. Halvåret senare skulle hon sitt stora genombrott i samband med segern i Tour de Ski.
Läs artikel »

Fjällets rika skafferi

Få människor lagar mat som Laila Spik-Skaltje. Hennes kunskap om fjällets växter kombinerar delar hon med sig av vid föreläsningar och visningar. Sedan lagar hon också mat med smaker som är helt unika.
Läs artikel »

Adventskalender i vinterland

Människorna runt byarna i Gunnarsbyns församling i Norrbotten har gjort en helt egen adventskalender. Varje dag samlas människor vid något hus i bygden för att öppna ett nytt utsmyckat fönster. Det här är en av många idéer som prästen Mogens Amstrup introducerat sedan han kom till bygden´.
Läs artikel »  Se bilder »

Calle Jularbo är kung hos Niklas

Carl Jularbo är dragspelskungen som var så bra att han till sist inte fick delta i tävlingarna. I dag är det nog inte många ur den yngre generationen som känner till honom Men 28-årige småbarnspappan Niklas Thornéus älskar sin Jularbo-Calle.
Läs artikel »

Lofoten enkel biljett

Längst ut på Lofoten ligger den lilla byn Reine. Dit kom småländske Roger och han förälskade sig i naturen och i norska Anne. Han bytte de småländska skogarna mot ett
landskap där träden verkligen får jobba för sin överlevnad.
Läs artikel »

Bröllop i Saltoluokta

I den svenska fjällvärlden finns fler små kapell. Tomas Spik och Helene  Isaksson gifte sig i en helt unik miljö. Brudbuketten var sagolikt vacker och gjord uteslutande av blommor och växter som var hämtade från fjället.
Läs artikel »

Viktresan från XL till S

Rickard Johansson kom till en vändpunkt i livet. Han hade gått upp så mycket i vikt att han inte ens orkade med jakten. Då sa han till sig själv ”nu eller aldrig”. Sedan började han ett nytt och hälsosammare liv. Ett uppdrag där jag levererat såväl text som bild.
Läs artikel »

Här är kyrkan med på jakten

En eld, några människor och ett samtal. Märkvärdigare än så var det inte. Men det är ändå ett exempel på hur Gunnarsbyns församling bedriver sin verksamhet. Där har man en kyrka som söker sig långt utanför kyrkans väggar.
Läs artikel »

Fånga fisken enkelt med en mjärde

Lars Forsberg berättar om en man som arbetade i Afrika. Han hade sett hur byns invånare fiskade. Han föreslog att de istället skulle tillverka en mjärde. Hur det slutade? De fick så mycket fisk att de knappt orkade lyfta.
Läs artikel »

Att golfa i ett soligt paradis

Under en vecka åkte jag runt i Spanien och fick då uppleva några fantastiska golfbanor. Mitt i allt detta träffade jag ett gäng småländska golfare. Dom hade gjort vintergolfen till en tradition.
Läs artikel »