Joakim Nordlund

Extra

Extra

Reportage där man lägger stor vikt vid såväl text som foto, det är Extras signum.

Extra är tidningen som uteslutande koncentrerar sig på Luleå och Boden. Med ett så begränsat upptagningsområde är egentligen ingenting för litet för att bevakas. Men under det första året har Extra lyckats ta genonarbetade grepp. Ett exempel på det är när kommunalråden Olle Lindström (Boden) och Karl Petersen (Luleå) fick i uppdrag att lista de viktigaste varumärkena för respektive stad. Chefredaktören Lars-Henrik Andersson har axlat Micke Brännströms fallna mantel på ett bra sätt. Här är ett bra exempel på när jag lämnar hela paketet. Jag jobbar med Bild i Luleå kommun och bild i Boden kommun och text i Luleå och text i Boden. I de allra flesta fall har jag också presenterat grundidén.

 

Luleå Hockeys stjärnor jobbar gärna med trä

Till utvisningsbåset åker de högst motvilligt. I snickarboden trivs de däremot ypperligt. De trivs med Luleå livet vid sidan av hockeyn. Jag följde med Chris och Cam Abbott under en kväll i snickeriet.
Läs artikel »  Se bilder »

Här håller de asylsökande liv i spontanidrotten

Jag passerade fotbollsplanen och reagerade. Olika språk, olika åldrar och olika klädsel. Men med ett gemensamt; glädjen att lira fotboll. Jag fick tummen upp av chefredaktören och cyklade sen hem och hämtade block och kameror.
Läs artikel »  Se bilder »

Kräftor

Kräftfisket i Råneå är en stor familjefest. Från att jag var tio år gammal har jag fiskat. Först med min mamma, pappa och bror. I dag fiskar jag med min sambo och våra två barn. Men just den här kvällen var jag ute på Råneälven – med min båt och mina två kameror.
Läs artikel »  Se bilder »

18 barn på 30 kvadratmeter – det väcker många tankar

I en liten stuga vid Luleälven norr om Boden har journalisten Gunilla Bresky hittat hem. I dag äger hon och maken Tomas Bresky den lilla stuga där hennes far och hans 18 syskon växte upp. En fantastisk berättelse som jag ”sprang på” i samband med ett annat jobb.
Läs artikel »  Se bilder »

Olov Hansens hjärta klappar för Mercury

I den lilla byn Forsträskhed i Norrbotten finns en ladugård utan något som påminner om ko. Istället doftar det av bensin och tvåtaktsolja. Jag var som scoutledare på lägret i Fredrikafors och under en av kvällarna tog jag med mig kamerorna och gjorde en avstickare till Forsträshed.
Läs artikel »  Se bilder »

Under fem dagar fick jag prova på att vara scout på nytt

Det var väl sisådär 30 år sedan senaste scoutlägret. När min dotter Mirja blev scout och det blev tal om läger så följde jag med som hjälpledare. Det ångrar jag inte. Vi hade fem kanondagar ute i skogarna kring Fredrikafors.
Läs artikel »  Se bilder »

I Överstbyn blev Loves liv ett äventyr

Det är alltid lika skoj att åka upp efter Råneälven. I Gunnarsbyn händer många bra saker. Det här blev ett sommarreportage där jag pratade med Love Rynbäck som i mitten på juni 2010 utsågs till Årets entreprenör inom Barentsregionen.
Läs artikel »  Se bilder »

Spännande stränder efter Luleälven

Under en fantastiskt sommardag tog Anders Lindroth med mig på en guidad tur efter Luleälven. Vi åkte i hans båt, från Rasmyran och upp till Åkerby och tillbaka. Sträckan är full av små fina badstränder.
Läs artikel »  Se bilder »

Bandet som gav Commitmentskänsla

Ett av många bra band som kommit ut ur garderoben – eller källaren. När jag gjorde jobbet så gick tankarna till filmen om The Commitments. Tre av grabbarna jobbar på Konsum i Boden. En i grönsaksdisken, en annan ute i affären och den tredje i charken.
Läs artikel »  Se bilder »

När lilla Lovisa fick hålla i kopplet

När min två och ett halvt år gamla dotter såg bilden på lilla Lovisa Lidberg och jättemalamuten Nanok så fastnade hon. Vovve. Hon drar, sa hon. Och det var en härlig syn att få uppleva jättenallen och den lilla tjejen. Ett helmysigt reportage en vardag i en vanlig svensk liten by.
Läs artikel »  Se bilder »

Fotoskatten i Råneå fångade både elever och lärare

I ett hörn i Råneskolans källare fanns en bunt gamla pärmar. De visade sig innehålla klassfoton på många av de elever som gått där genom åren. Klass 5a fick i uppgift att leta rätt på släkt och bekanta. Ett jätteroligt jobb att göra. Många sköna skratt.
Läs artikel »

I Boden finns familjen där nästan alla arbetar med tågtrafik

I Boden har tågen och tågstationen haft en central plats. I Boden fann jag också tågfamiljen där både mor och dotter hade växlat bana. Istället för arbeten inom vården sitter de längst fram i tågekipage som i vissa fall väger 2 700 ton.
Läs artikel »  Se bilder »

I Göteborg träffade jag tjejen som döpts till Luleå

Lilla Luleå. Så kallar jag henne. Men hon heter egentligen Elli i första namn. Föräldrarna stred för att hon skulle få heta Luleå och fick till sist rätt. Men hon fick det inte som förstanamn utan först som fjärdenamn.
Läs artikel »

Ett liv med renar

För cirka 20 år sedan tillbringade jag en sommarvecka med att hjälpa Seth-Ivan och Mikael Eriksson i samband med kalvmärkningen. Nu var jag tillbaka i renhagen i samband med en renskiljning. Ännu ett jobb som gav energi.
Läs artikel »

Höstens första is är en källa till glädje

När den första isen har lagt sig på Storsjön tar Tage Drugge fram sina gamla hockeyrör. En skridskotur på spegelblank höstis hör enligt honom själv till "livets goda". Det var en helt fantastisk dag när jag träffade Tage (det är bara att kolla in bildspelet här nedan).
Läs artikel »  Se bilder »

Råneå – samhället som en gång kallades Lilla Örebro

I dagarna har Lundins skor haft utförsäljning och nu läggs butiken i Råneå ned. En 126 år lång epok i Råneå tar därmed slut. Det här var ett jobb som kändes både vemodigt och intressant att göra. Har man tillgång till bra arkivbilder ger det reportaget en extra dimension.
Läs artikel »

Anders Larsson tog upp kampen mot slyn

När slyn började söka sig inpå knutarna kände gick han från ord till handling. Anders Larsson började öppna upp de igenväxta åkrarna och i dag har han återställt hela sex hektar åkermark. För honom och hans familj handlar det om livskvalitet och ett sätt att vårda sin hemplats.
Läs artikel »  Se bilder »

Kalle Grenemark – svt:s nya expertstjärna

Karl-Gunnar ”Kalle” Grenemark kommer från Hedenäset i Tornedalen men bor sedan många år i Sävast utanför Boden. Tillsammans med tv-ankaret Christer Ulfbåge reser han runt med världscupcirkusen i skidskytt. Skidskyttet är kanske hetare än någonsin – och snart är det OS.
Läs artikel »

Anorexian var nära att knäcka Elisabet

Den här säsongen debuterar 19-åriga Elisabet Clausén i Damligan. Den 155 centimeter långa baskettjejen är där mot alla odds. Under högstadietiden utvecklade hon ätstörningar och det var nära att kosta henne livet.
Läs artikel »

Han brinner för dragspel – och Calle Jularbo

Till spelningarna åker han i en jättelik Cadillac – precis som sin förebild. Nu har han även fått köpa ett av legendens gamla dragspel. Niklas Thornéus är något så sällsynt som en ung musiker med en brinnande passion för dragspel (och Carl Jularbo).
Läs artikel »

Luleå Hockey är inte stans starkaste varumärke

Vilka är Luleås starkaste varumärken. Jag träffade kommunalrådet Karl Petersen som fick göra sin egen varumärkesranking. Luleå Hockey toppade inte den listan. Inte heller SSAB eller Max hamburgare gjorde det.
Läs artikel »

Fyndmarknaden – en klockren succé

Vissa mumlar skrot. Andra jublar fyndläge. Man kan säga vad man vill men Fyndmässan i Arcushallen i Luleå är en klockren succé. Prylmarknaden har utvecklats till en av Luleås stora folkfester.
Läs artikel »

Skolan slår ett slag för golfen

Golf under skoltid. Låter som rena drömmen men på Mårängsskolan i Sävast utanför Boden är det verklighet. Där får alla tredjeklassare möjligheten att prova på golf. Det blev ett reportage fyllt av glädje och lek.
Läs artikel »

Råneås vackra förvandling

Under 30 år har Råneås huvudgata bytt skepnad. Från nio meter bred europaväg till fin och ombonad byaväg. Anders Öqvist har tillsammans med kollegan Lars Lindström gett byn ett nytt ansikte.
Läs artikel »  Se bilder »

Bättre fritid med enkla grepp

Under Tomas Karlssons regi har Råneå brottarklubb hittat en rad fiffiga sätt att få in pengar i verksamheten. Och policyn är enkel: "Det ska inte bara bringa in pengar utan det ska också vara jobb som barn och föräldrar kan göra tillsammans", säger han.
Läs artikel »

Glimmer förde tankarna till Alaska

I ett halvt år levde jag i Alaska – i hundsportens Mecca. Där tränade jag draghundar av världsklass. Det är en häftig känsla att få vara en del av det lag som hund och hundförare bildar. När allt klaffar är det nästan magiskt.
Läs artikel »

Luleå Rytmik och Balettförening öppnar dörren till Narnia

Ett reportage inför Luleå Rytmik och Balettförenings årliga vårföreställning. När jag gick därifrån tänkte jag ”jag har ett bra jobb som får vara med om sånt här”. Dans och musik ska upplevas live.
Läs artikel »

Hon brinner för Röda Korset

Luleåkvinnan Ylva Löwenborg föll pladask för Röda Korset. I dag är hon regionchef i den världsomspännande organisationen. Ett reportage om en modern kvinnlig ledare med passion för sitt uppdrag.
Läs artikel »

Vitträsk - rödingsfiskarens paradis

Många har nog besökt Sörbyn utanför Boden för att dansa. I dag är det rödingsfisket i Vitträsk som drar. Och Vitträsk erbjuder en naturupplevelse som inte går av för hackor: ” Vill du få fisk ska du inte åka till fjällen, då är det här ett mycket bättre alternativ”, säger Kurt Westin.
Läs artikel »  Se bilder »

Familjen som förälskat sig i Norrbotten

Boden har blivit ett semesterparadis för många norrmän. Under en reportageresa i Havöysund träffade jag en familj där barnen vuxit upp på Bodens camping. Familjen Sjursen kunde inte tänka sig något annat semestermål.
Läs artikel »

Bytte Stockholmsstress med nordnorskt lugn

Många norrmän väljer Sverige under sommaren. Sedan finns de svenskar som väljer Norge – året om: ” När jag väl varit hit tänkte jag ”här vill jag bo”, säger Jan-Eric Bengtsson och blickar ut över inloppet till Havöysund.
Läs artikel »

Jag mötte mannen som satt färg på Luleå och Boden

Under 40 år har Lasse Lundström drivit sin handelsträdgård. Han minns många av sina växter och vem som handlat av honom. Vi gjorde en resa – i spåren av hans växter. Resan slutade vid landshövdingens residens.
Läs artikel »

Här är kyrkan en naturlig del

Prästen Mogens Amstrup tog med sig idéerna om hur en kyrka ska verka. I dag sträcker sig församlingens verksamheten i Gunnarsbyns långt utanför kyrkans väggar. Här har kyrkan verkligen blivit en naturlig del av byn.
Läs artikel »

Här är Bodens starkaste varumärken

Jag träffade kommunalrådet och lät honom lista Bodens tjugo hetaste varumärken. Musikerprofilerna Brolle och Stefan Gunnarsson återfanns högt upp på listan. Men ettan var en skräll. Ett reportage där jag landade både text, fakta, reportagebild och ettabild.
Läs artikel »

Första matchen med gänget för 00:orna

I två nummer för stora tröjor gjorde de debut. IFK Luleås sjuåriga charmtroll. Läs reportaget och tänk dig tillbaka. Vad minns du själv från ditt livs första match? Här kommer ännu ett exempel där jag jobbat med såväl text som bild.
Läs artikel »

I Råneå utbildas framtidens jägare

Vissa tar examen med plakat och lustiga hattar. Andra gör det med en side-by-side i näven. Eleverna får delta på älgjakten och sedan får de själva laga mat av köttet. I mer än 20 år har Råneskolans elever fått förmånen att ta jägarexamen under skoltid.
Läs artikel »

Gamlingarna dansar och blir unga på nytt

Under en kväll besökte jag en av många motionsdanser som pågår runt om. Inne i Tunaskolans matsal fann jag skratt och glädje. Och när skjortorna blev för svettiga så bytte man bara till torrt och fortsatte.
Läs artikel »

Oliver åkte tillbaka till Vietnam

Som tvååring kom Oliver till Sverige. Åtta år senare gjorde han och pappa Tommy den långa resan tillbaka till den plats där de träffades första gången.
Läs artikel »

Systemets flytt ett lyft för Örnäset

Ett reportage om en av Luleås stadsdelar och en uppföljning kring hur centrum utvecklats efter att systembolaget flyttat därifrån.
Läs artikel »

Oskar Bergman – golfproffset från norr

Oskar Bergman är något så unikt som ett golfproffs som spelar på Nationwide Tour i USA men som ändå har Boden och Norrbotten som bas. Hur han lyckas med den kombinationen kan du läsa i det här reportaget.
Läs artikel »

Rulle känner abborren bättre än de flesta

Rulle Holmqvist har fiskat i ett helt liv. Under en dag följde jag med den här hängivne och skicklige abborrfiskaren som känner havsvikarna som sin egen bakficka.
Läs artikel »  Se bilder »

Radioprofilen fick beskedet att han skulle dö

I dag är Reine Sundqvist en omtyckt radioprofil i Norrbotten. Men han hade en minst sagt svår uppväxt. Som 10-åring drabbades Reine Sundqvist av cancer och han fick tillbringa stor del av sin barndom på sjukhus.
Läs artikel »

I Råneå bygger Ida sin egen kör

Hon sjöng i filmen Såsom i Himmelen. Hon spelade piano i filmen Maria Larssons Eviga Ögonblick. I dag bygger hon sin egen kör – hemma i byn. Ett reportage om en körledare med en fantastisk förmåga att entusiasmera.
Läs artikel »  Se bilder »